Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
Tijdens de coronacrisis hebben sportevenementen, theatervoorstellingen en museumbezoeken nauwelijks kunnen plaatsvinden. Om dit soort dingen toch te kunnen laten plaatsvinden werd er gekeken of evenementen veilig georganiseerd konden worden met sneltesten. Om hiermee te experimenteren werden testevenementen georganiseerd.
De overheid gaf de opdracht voor het organiseren van deze testevenementen aan de organisatie Fieldlab. Een van de plekken waar ze zo’n testevenement voorbereidden was de Efteling. Ze benaderden hiervoor hun 90.000 abonnementhouders en de gasten van het vakantiepark om aan het experiment deel te nemen. 11 van de 32 attracties zouden open zijn en iedereen vanaf 5 jaar moest voor- en na het bezoek getest worden. Ook Madame Tussauds Amsterdam had plannen voor een pilot waar 2000 bezoekers aan mee konden doen, deze bezoekers moesten naast het kopen van een ticket, een test regelen bij een speciale teststraat.
Voor het bezoek aan de Efteling meldden zich slechts vierduizend mensen aan, terwijl twee keer zoveel mensen nodig waren om goed onderzoek te kunnen doen. Toen dit duidelijk werd, was het al te laat om nog andere mensen uit te nodigen. Redenen waardoor mensen niet kwamen was dat het park gedeeltelijk gesloten zou zijn, de commotie over het Oranjefeest van 538 en de verplichte coronatesten, waarbij dus ook kinderen vanaf 5 jaar getest moesten worden. Hier zaten veel ouders niet op te wachten. Daarnaast zou het kunnen dat men dacht dat de Efteling mogelijk binnenkort weer open zou gaan, waardoor men het minder nodig vond om deel te nemen aan de Fieldlab-pilot. Ook bij Madame Tussauds ging het mis. Er was plaats voor 2000 mensen, maar slechts een paar honderd tickets werden verkocht. De testraat zat al veel te snel vol geboekt, omdat er in Amsterdam te weinig teststraten zijn voor het aantal inwoners. Ook willen mensen volgens de directeur van het museum niet van tevoren een test doen als ze maar anderhalf uur binnen kunnen zijn. Daarnaast bedenkt normaal gesproken een groot deel van de bezoekers pas ter plekke dat ze het museum in willen als ze voorbijlopen, nu het van tevoren geregeld moest worden, was het lastiger om bezoekers te regelen. De organisatie denkt niet dat het museum open zou gaan als toegangstesten verplicht zouden worden. Ook bij andere pilots ging het mis, met name omdat de drempel om naar een teststraat te gaan voor mensen te groot is, zeker als het evenement in kwestie slechts een paar uur duurt. Naast het feit dat veel pilots mislukten, is er kritiek gekomen op de verdere plannen van de overheid om door Stichting Open Nederland met behulp van sneltesten mensen weer toegang te geven tot bijvoorbeeld dierentuinen en concerten. Het onderzoeksplatform Follow The Money constateerde dat de constructie onduidelijk en niet transparant was. Ook ontbrak voldoende toezicht op hoe het geld werd besteed. Daarnaast riep het kritiek op dat de stichting maar één aanbieder van sneltesten benaderd heeft, andere sneltestbedrijven eisen dat er een einde komt aan deze oneerlijke concurrentie.
Naar een theatervoorstelling of de dierentuin kunnen gaan was in de coronatijd alles behalve vanzelfsprekend. Het plan van de overheid was om met behulp van sneltesten mensen dit soort dingen toch weer veilig te kunnen laten doen. Om te testen hoe veilig dit zou zijn werden door Fieldlab evenementen georganiseerd. Niet al deze evenementen werden een succes, want er was niet altijd genoeg animo voor.
Reacties (0)