Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
Voor kinderen wordt in Nederland alle reguliere tandheelkunde vanuit het basispakket vergoed. Toch bleek enkele jaren geleden uit cijfers van Zilveren Kruis dat twintig procent van de kinderen tussen de 3 en 18 jaar niet naar de tandarts ging. In sommige wijken van steden kon dit zelfs oplopen tot meer dan dertig procent van de kinderen. In totaal gaat het om honderdduizenden kinderen in Nederland. Om dit probleem op te lossen klopte de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) aan bij zorgverzekeraars met het verzoek om een brief te sturen aan ouders met de oproep om met hun kind naar de tandarts te gaan. De aanleiding was een vergelijkbare actie in Denemarken, die goed had uitgepakt.
Naar aanleiding van de oproep van ANT besloot DSW, een relatief kleine zorgverzekeraar, het probleem aan te pakken in Schiedam. In die stad, bleek uit cijfers, verzuimden kinderen meer dan gemiddeld het tandartsbezoek. DSW zocht met behulp van declaratiebestanden uit welke kinderen niet naar de tandarts waren geweest en stuurde een brief naar 296 ouders van kinderen tussen de 4 en 17 jaar. Voordat DSW de brief verstuurde, had de verzekeraar aan de regionale tandartsen om medewerking gevraagd. Vijftien praktijken, waaronder een aantal gespecialiseerd in kinderen, hadden toegezegd dat ze nieuwe patiënten in hun praktijk wilden opnemen. De brief had effect: binnen een halfjaar had ruim veertig procent van deze kinderen een tandarts bezocht. Een positieve uitkomst voor meer dan 120 kinderen in Schiedam. Aangemoedigd door dit mooie resultaat op lokaal niveau vroeg de ANT ook aan de andere zorgverzekeraars om een dergelijke brief te versturen. Een eenvoudige aanpak met bewezen succes in Denemarken en Schiedam.
De zorgverzekeraars zagen het niet zitten om een brief te sturen. Hun argument? De privacywetgeving (AVG) zou het niet toestaan. De ANT besloot daarop om zorgminister Bruins een brandbrief te sturen, maar er kwam geen bijval. Bruins vroeg zich zelfs af of we dit wel moeten willen. De Autoriteit Persoonsgegevens liet een paar weken later weten dat verzekeraars hun cliënten best een dergelijke brief mogen sturen en CDA en D66 riepen de minister op om ouders te informeren. Niet snel daarna vroeg de minister de zorgverzekeraars toch om in actie te komen. Actie bleef echter uit. Verzekeraars vinden het wel belangrijk dat kinderen naar de tandarts gaan, maar volgens hen kan de DSW-pilot niet zomaar in heel Nederland worden toegepast. Er zou onder andere beter onderzocht moeten worden hoe representatief de pilot is en hoe mensen met een lage sociaal-economische status en laaggeletterden het best bereikt kunnen worden.
Kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar de tandarts. Toch zijn er veel kinderen die niet komen. De Associatie Nederlandse Tandartsen vond dat een kwalijke zaak en bedacht een oplossing: ze vroeg zorgverzekeraars een brief met een oproep te versturen. Een goed idee, maar het lukte niet.
Reacties (0)