Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
Hoewel gezonder leven en preventie hoog op de beleidsagenda staan, zijn er veel belemmeringen voor de implementatie van e-health-instrumenten, zoals kwaliteit, toegankelijkheid, betrouwbaarheid, privacygevoeligheid en bekostiging. In maart 2018 ondertekenden verschillende partijen de Health Deal, een afspraak tussen de overheid en verschillende andere (private) partijen. Het doel van de Health Deal was om tot een gedragen e-health-infrastructuur voor persoonlijke ontwikkeling te komen en om meer mensen e-health te laten gaan gebruiken voor persoonlijke preventie. De ambitie: in 2020 heeft tien procent van de Nederlanders kennis gemaakt met dergelijke e-health-toepassingen. Onder anderen het Ministerie van VWS, Menzis, gezondheidsfondsen, het Nederlands Huisartsen Genootschap en Stichting VitaValley waren partners in de Health Deal.
In overleg met het ministerie van VWS werd besloten om klein te beginnen: de Health Deal zou zich in eerste instantie richten op het opschalen en implementeren van de Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC). Het voordeel van deze door &niped ontwikkelde online vragenlijst was dat die al als valide meetinstrument was geaccepteerd door de beroepsgroep van huisartsen. In het najaar van 2018 benoemden de partners tien implementatiestrategieën die de PCG vooriedereen beschikbaar moesten maken en waarmee in de toekomst ook andere instrumenten geïmplementeerd zouden kunnen worden. Daarnaast stelden de Health Deal-partijen, samen met onder andere enkele gemeenten en de GGZ, een position paper op met knel- en leerpunten. Verder maakten &niped en Pharos de PGC toegankelijk voor mensen met minder taal- en digitale vaardigheden.
VitaValley kreeg veel partijen rond de tafel, maar het bleek onvoldoende mogelijk om ze financieel bij te laten dragen. VWS achtte een investering contrair aan haar subsidiebeleid en gezondheidsfondsen investeren alleen in R&D en niet in implementatie. Wat betreft zorgverzekeraars wilde alleen Menzis meedoen omdat ze preventie als speerpunt heeft. Andere twijfelden of ze niet zelf een beter instrument konden ontwikkelen, of wilden alleen meedoen als ze niet de enigen waren. De Health Deal leidde wel tot drie kansrijke vervolgsporen: (1) VitaValley is met VWS, ZN en NHG in gesprek over een nieuw governance- en financieringsmodel voor de PGC; (2) op het niveau van de gemeente en de GGD wordt de PGC ingezet voor meerdere doelen tegelijk; en (3) de implementatie van de PGC voor mensen met een lagere sociaaleconomische positie is gekoppeld aan een onderzoek door het Erasmus MC.
E-health biedt veel mogelijkheden voor preventie en het stimuleren van een gezondere leefstijl. Toch is de inzet van e-health nog beperkt. Maarten Ploeg en Dik Hermans van VitaValley ontwierpen een ambitieus plan om verschillende partijen op één lijn te krijgen en de belemmeringen voor implementatie weg te nemen, de Health Deal. Dat bleek moeilijker dan gedacht.
Reacties (0)