Archetype

De brug van Honduras

Problemen verplaatsen zich

De wereld is niet alleen complex, maar ook zeer dynamisch en dus veranderlijk. Soms proberen we een probleem op te lossen, maar zodra dat gebeurd is blijkt het probleem zich verplaatst te hebben of duikt er een nieuw probleem op. Men spreekt weleens van de ‘Wet van Behoud van Ellende’. Een interessant voorbeeld hiervan is de brug van Honduras. De brug was zodanig ontworpen en gebouwd dat het de ergste orkanen moest kunnen doorstaan. Tijdens de orkaan Mitch bleek de brug inderdaad van uitstekende kwaliteit. Jammer genoeg bleek na de overstroming dat de loop van de rivier een paar honderd meter was verplaatst, waardoor de brug niet meer over de rivier lag, maar ernaast…

7 recente lessen

1.

Vernieuwing in de zorg loopt steeds opnieuw tegen innovatieklem aan
Veel projecten die mislukken geven aan dat ze er niet in slaagden om de vereiste belanghebbenden samen te brengen. De ZorgZandBak toont aan dat het aanpakken van dit probleem leidt tot een nieuwe uitdaging: hoe om te gaan met de diverse perspectieven van de samengebrachte belanghebbenden?

2.

Zonder stigma de deur door
Breuers lost met gezichtsherkenning het probleem van stigmatiserende armbandjes en alarmen op, maar kreeg te maken met een ander probleem: privacy.

3.

Nederlandse overlegcultuur blijkt ongeschikt in crisistijd
De aanpak om onderschatte testafnames op te vangen is om MML’s op 30% capaciteit laten draaien opdat directe opschaling mogelijk wordt. Echter, dit leidde tot een logistiek probleem dat daarna weer opgelost diende te worden. Uiteindelijk is er gekozen voor de suboptimale oplossing om deze testen in het buitenland uit te laten voeren.

4.

Invaldocenten door coronageld nog schaarser
Er werd geprobeerd de leerachterstanden op te lossen met extra geld. Deze oplossing zorgde helaas voor de verschijning van een nieuw probleem: de forse afname van het aantal invalkrachten, want steeds meer leerkrachten kregen een vast contract.

5.

Lockdown in Nederland
Mensen werden verjaagd uit theaters en de horeca en vervolgens zochten ze elkaar thuis op.

6.

MEE Samen wil zorg helpen kantelen
In eerste instantie was het probleem dat het organisatorisch niet mogelijk was. Om dit op te lossen moesten zorgorganisaties meewerken aan een pilot om sociale netwerken anders bij de zorg te gaan betrekken, hierdoor ontstond een ander probleem: de mensen in de zorg stonden hier niet voor open.

7.

Wil de tachtigplusser van morgen nog wel betalen voor een fijne oude dag?
Je denkt een probleem geadresseerd te hebben, maar dan dient zich een nieuw probleem aan. Dat was hier dus de onwil om te betalen voor de dienst.